Sürgős számviteli és informatikai javításokra szólította fel az EU “kormányát”, az Európai Bizottságot (EB) az unió számvevőszéke. Juan Manuel Fabra Vallés, az évi százmilliárd eurós közös költségvetés szabályos felhasználása fölött őrködő uniós testület elnöke az éves jelentést közzétéve kiemelte: sürgős, alapos intézkedések kellenek, hogy megszűnjenek a kételyek.

A számvevőszék szerint az EB könyvelésében nem mindig válnak szét a működési és a beruházási kiadások, nem áttekinthető az előlegek és a végleges kifizetések összefüggése, gyakran még azt sem tudni, mennyivel tartozik, és mennyit követel az uniós apparátus. Mindezt tetézi, hogy a könyvelés számítógépes rendszere biztonsági és számszaki szempontból egyaránt megbízhatatlan. Sikkasztás vagy hűtlen kezelés gyanúja nem merül fel, de a számok között rendet kell tenni.

A számvevőszék nagyrészt igazolta az EB jelenleg állásából felfüggesztett főkönyvelőjének kifogásait. Mint jelentettük, Marta Andreasen négy hónappal ezelőtt jelezte az említett problémákat. Erre burkoltan rágalmazással vádolták, majd hisztérikának és szakmailag megbízhatatlannak bélyegezték – olvasható a Népszabadságban.