A dél-görögországi Kalamata város fellebbviteli bírósága felmentette a vádak alól azt a 13 külföldi turistát, akiket első fokon börtönbüntetésre ítéltek katonai repülőgépek megfigyelése miatt.

A brit és holland turisták különös hobbijuknak hódolva szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt – 2001. november 8-án – felvételeket és feljegyzéseket készítettek az Athéntól mintegy 250 kilométerre délnyugatra fekvő Kalamata légi támaszpontjáról fel-, illetve leszálló gépekről, amit nagyon rossz néven vettek a görög hatóságok. Az elsőfokú bíróság idén áprilisban kémkedés vádjában bűnösnek talált és hároméves szabadságvesztésre ítélt hat brit és két holland “repülőgép-rajongót”, egy brit pedig súlyos betegsége miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Öt brit társukat bűnrészesség és bűnpártolás bűntettében találta vétkesnek a bíróság, ezért egyéves felfüggesztett szabadságvesztést rótt ki rájuk.

A háromtagú fellebbviteli bíróság úgy találta, hogy az elsőfokú bíróság ítélete hibás volt, a vádlottak nem bűnösek semmilyen vádpontban. A testület rámutatott: a repülőgépek megfigyelése Európában elismert hobbi, és a külföldi vádlottak nem tudták, hogy ezért Görögországban eljárás indulhat ellenük. Görögországban tilos fényképeket és feljegyzéseket készíteni katonai létesítményekről, ugyanis ez a büntető törvénykönyv értelmében kémkedésnek bizonyuló bűncselekmény. A csoport egyik tagja, a súlyos beteg brit állampolgár nem fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen. Ügyvédje azonban kegyelmi kérvényt nyújt be Kosztisz Sztefanopulosz görög köztársasági elnökhöz.

A britek egy repülőgép-megfigyelő klub tagjai, és egy nemzetközi légi bemutatóra érkeztek Görögországba. A görög hatóságok azt állították, hogy a bázis területén többször figyelmeztették őket a fotózási tilalomra. Az ügy feszültséget okozott London és Athén között. London élesen reagált az elsőfokú ítéletre, amelyet aránytalanul súlyosnak tartott. Tony Blair brit miniszterelnök és kormánya többször is közbenjárt a vádlottak érdekében Athénnál, és Blair még tíz nappal ezelőtt is beszélt Kosztasz Szimitisz görög kormányfővel az ügyről – emlékeztettet az AFP.