Kína egyik tartományában már csak mágneses azonosítókártyával használhatók az internetkávézók, így a rendőrség figyelni tudja, ki mikor és mit nézeget a világhálón. A rendszer hivatalosan a bűnözők megfékezésére szolgál, mások szerint viszont csak újabb bizonyítéka a kínai hatóságok paranoiájának.

Egy újonnan hozott rendelet értelmében a közép-kínai Jiangxi tartományban ezentúl csak azonosító kártyával vehetők igénybe az internetkávézók, írta a The Register című internetes lap. A mágneskártyán személyes információk, például az illető neve és címe is szerepelnek. Ezek az adatok egy rendőrségi adatbázisban vannak összegyűjtve. Mindenkinek le kell húznia a mágneskártyáját, aki Jiangxiben betér egy netkávézóba. Így a hatóságok nyomon tudják követni az illetőt: mikor használja az internetet és milyen weblapokat nézeget.

Ezáltal a rendőrség elérhetetlenné tud tenni bizonyos oldalakat, de azt is megakadályozhatja, hogy valaki hozzáférjen a világhálóhoz. A hivatalos közlemény szerint a múlt hónapban bemutatott rendszer az internetes bűnözők azonosítására szolgál, és remélik, hogy segítségével meg lehet majd akadályozni egyes bűncselekmények elkövetését is. Más vélemények szerint ez csak egy újabb bizonyítéka a kínai hatóságok paranoiájának és annak, hogy képtelenek elviselni, ha az állampolgárok ellenőrzés nélkül hozzáférhetnek a nethez. Eddig több mint 200 ezer ilyen kártyát osztottak ki Jiangxiben.

Kínában nagyon szigorúan büntetik azokat, akik illegális tevékenységeket folytatnak, azaz pornót vagy más “felforgató” anyagot nézegetnek a neten. Tavaly az országban 17 488 internetkávézót zárattak be, mivel üzemeltetőik nem blokkolták a kártékonynak vagy pornográfnak ítélt honlapokat. A törvényt megsértőket akár több mint 400 ezer forintnyi pénzbüntetésre is ítélhetik, és bevonják az engedélyüket. Az elmúlt hónapban Kína megtiltotta, hogy az internetkávézókat 16 év alatti fiatalok is látogassák, sőt iskolák közelében nem is lehet ilyen helyet üzemeltetni. Reggel nyolc előtt és éjfél után a kávézók nem tarthatnak nyitva. Az új szabályozást azután vezették be, hogy Pekingben huszonnégyen meghaltak és tizenhárman megsérültek egy netkávézóban kitört tűzben.