Virginia államban állítják bíróság elé azt a két férfit, akit a Washington környékét októberben több mint három héten át rettegésben tartó gyilkosságsorozat elkövetésével gyanúsítanak. Virginiában mindkettőjüket halálos ítélet fenyegeti.

John Ashcroft amerikai igazságügyi miniszter a hírt bejelentve hangsúlyozta csütörtöki washingtoni sajtótájékoztatóján, hogy a két férfi első perét olyan szövetségi államban tartják, amelynek a legjobbak a törvényei. Hozzátette: helyénvaló és szükséges, hogy a legsúlyosabb büntetést mérjék ki azokra, akik ilyen bűncselekményeket követtek el. két héttel ezelőtt letartóztatott 41 éves John Allen Muhammadot és fogadott fiát, a 17 éves Lee Boyd Malvót azzal gyanúsítják, hogy idén október 2. és október 24. között tíz embert lőttek agyon, hármat pedig megsebesítettek. Az áldozatok közül egyet Washingtonban, hatot Maryland államban, hármat pedig Virginiában öltek meg. Elméletileg bármelyik érintett államban, vagy a fővárosban is bíróság elé állíthatják őket. A Washingtonra érvényes törvények azonban nem ismerik a halálbüntetést, Marylandben pedig idén májusban hirdettek moratóriumot a halálbüntetésre.

Másként áll a helyzet Virginiában, ahol Texas után a legtöbb halálraítéltet végezték ki a halálbüntetés 1976-os helyreállítása óta. Ráadásul a virginiai törvények értelmében halálbüntetéssel sújthatóak azok is, akik a bűntett elkövetésének idején még kiskorúak voltak. (Virginiában 1976 óta 86 halálraítélten hajtották végre a büntetést.) A Reuters jelentése szerint Muhammadot és Malvót már át is szállították Maryland államból Virginiába. A Fairfax megyében tartandó perük kezdetének időpontja meg nem ismeretes. A két férfit Washingtontól 80 kilométerrel északnyugatra, Maryland államban, egy autópálya-pihenőhelyen október 24-én vették őrizetbe. Egy Chevrolet Caprice típusú személyautóban aludtak, amikor a rendőrök lecsaptak rájuk. Alabama, Louisiana és Washington állam hatóságai szintén azt gyanítják, hogy területükön is követett el gyilkosságot az orvlövész-pár.