Az interneten megjelentetett kormányellenes bírálataiért négy évi börtönbüntetésre ítélték pénteken Hanoiban Le Chi Kangot vietnami ellenzéki jogászt – közölte az illetékes hanoi bíróság. A mindössze egy napig tartó tárgyalást követően meghozott ítélet indoklása szerint a 32 éves jogászt “a Vietnami Szocialista Köztársaság elleni propaganda tevékenység” vádjával ítélték el. A tárgyalás igen szigorú biztonsági intézkedések közepette zajlott, a tárgyalóterembe a fiatal ellenzéki szülein kívül senkit sem engedtek be.

Le Chi Kang februári őrizetbe vétele ellen élesen tiltakoztak a nemzetközi emberi jogi szervezetek, hangoztatva, hogy a letartóztatás nyilvánvalóan egy kampány része, amellyel a vietnami hatóságok megpróbálják megakadályozni az ellenzékieket gondolataik internetes terjesztésében.

Az ellenzéki fiatalembert, aki az egyetem informatikát is hallgatott, február 21-én egy internetes kávéházban vették őrizetbe a hatóságok “reakciós és felforgató irodalom” terjesztésére hivatkozva. Kang az elmúlt időszakban más ellenzékieket méltató, illetve a hanoi kormányt bíráló írásokat jelentetett meg az interneten, elmarasztalva egyebek között Vietnam Kínával szembeni magatartását, amely ellenzéki vélemények szerint túlságosan sok engedményt tesz a “kínai imperializmusnak”. Õrizetbe vételére úgy került sor, hogy Vietnam legnagyobb internet szolgáltató cége jelentette fel őt, azt állítva, hogy “külföldi reakciósok erőkkel” tart kapcsolatot a világhálón.

Le Chi Kang az egyike annak a három vietnami ellenzékinek, akik az internetet próbálták használni gondolataik terjesztésére. A vele szembeni szigorú fellépés előre vetíti, hogy a másik kettő – ugyancsak letartóztatásban lévő, s jelenleg tárgyalásra váró – ellenzéki értelmiségivel, Pham Son Hong orvossal, illetve Nguyen Vu Binh, újságíróval is hasonló keménységgel bánik majd a hanoi igazságszolgáltatás.

A vietnami kommunista kormány minden eszközzel igyekszik ellenőrzése alatt tartani az információk és gondolatok áramlását. Júniusban erőteljesen megszigorították az internet használatot, ami egyebek között azt jelenti, hogy a világhálót, illetve a műholdas televíziós csatornákat csak a kommunista pártapparátus, illetve a kormány vezető tisztségviselői használhatják korlátozás nélkül. Az internetes kávéházak tulajdonosainak kötelességük ellenőrizni, hogy vendégeik “merre barangolnak a világhálón.” Minden Vietnamban bejegyzett honlapot pedig szigorúan csak a kormány engedélyével lehet működtetni.