A magyar és a szlovák miniszterelnök várhatóan november 15-én, az EU-csatlakozásra készülő országok vezetőinek varsói találkozóján tárgyal majd a kedvezménytörvényről.

Medgyessy Péter és Mikulás Dzurinda találkozójánakidőpontját Eduard Kukan, szlovák külügyminiszter jelezte, aki Kassán, a Pozsonyban megjelenő Új Szó érdeklődésére árulta el a találkozó időpontját. Rövid nyilatkozatában Kukan annak a reményének adott hangot, hogy a közeljövőben megélénkülnek a kétoldalú magyar-szlovák tárgyalások.

“Jelezni fogjuk a magyar félnek, hogy eddig épp elég türelmet és diszkréciót tanúsítottunk. Most már a magyar kormányon a sor, hogy lépéseket tegyen az ügy európai módon való rendezése érdekében” – fogalmazott a szlovák diplomácia vezetője. Kukan szerint “a két miniszterelnök között ugyan eddig is folyt bizonyos párbeszéd, ám számottevő előrelépés nem történt, a magyarországi önkormányzati választások pedig tovább lassították a folyamatot.

Dzurinda október második felében, új kormánya hivatalba lépése után többször nyilatkozott a magyar jogszabály módosítását érintő szlovák elvárásokról. Azt sem titkolta, hogy az ügyben legutóbb telefonon beszélt Medgyessy Péter magyar és Adrian Nastase román kormányfővel. Dzurinda akkor úgy fogalmazott: “Bosszantónak tartom, hogy kitűnő kapcsolatainkban ez a probléma még mindig jelen van. Addig nem lehetünk elégedettek, amíg az ügy kultúrált módon, a nemzetközi normák és az államok szuverenitását szavatoló elvek figyelembevétel nem rendeződik.”