A Martonyi és Kajtár Baker & McKenzie állítja, hogy kevesebb állami megbízást kapott az Orbán-, mint a Horn-kormány alatt.

A sajtóban a múlt héten látott napvilágot a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak egy vizsgálata, amely szerint tavasszal, a választások időszakában az ügyvédi iroda közreműködött kilenc olyan, állami kezességvállalásról szóló kormányhatározat előkészítésében, amelyet a KEHI szerint az akkori Ifjúsági és Sportminisztérium törvénysértő módon dolgozott ki. A hivatal megállapítása szerint a határozatokat nem a szakmailag illetékes szervezeti egységek készítették elő, hanem megbízás alapján Martonyi János exkülügyminiszter cége, a Martonyi és Kajtár, Baker&McKenzie budapesti iroda. A megbízási szerződést május 14-én a közigazgatási államtitkár kötötte, az államháztartási törvényt megsértve, mert a pénzügyi ellenjegyzés hiányzik. A KEHI szerint az ügyvédi iroda a munkával egy nap alatt lett kész.

A Martonyi és Kajtár Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda ugyanakkor arra hivatkozik, hogy a világ legkiterjedtebb ügyvédi iroda-hálózatának budapesti irodája, így nem azonosítható egyetlen személlyel, adott esetben Martonyi Jánossal. Az iroda arra is felhívja a figyelmet, hogy kormányzati pozíciója idején a volt külügyminiszter felfüggesztette ügyvédi tevékenységét, és a Martonyi és Kajtártól semmilyen pénzt nem kapott, még a névhasználatért sem. Az iroda közlése szerint 1998 előtt, különösen az 1994 és 1998 közötti időszakban nagyszámú állami megbízást kapott a különböző minisztériumoktól és az állami vagyonkezelő szervezettől. Ezzel szemben 1998 júliusától a mai napig – az Ifjúsági és Sportminisztériumtól (ISM) kapott egyetlen megbízást is ideértve – mindössze három ilyen megbízást nyert el. A Martonyi és Kajtár cáfolja, hogy a tisztán jogi előkészítő munkán túl olyan feladatokat is ellátott volna, amelyet csak a minisztériumi illetékesek tehettek volna meg, és az iroda állítása szerint három hetük ment rá a feladat elvégzésére.