A holland parlament nyilvános vizsgálatot kezdett az 1995-ben elkövetett srebrenicai mészárlás ügyében, hogy megállapítsa, kiket terhel a tényleges felelősség a holland békefenntartók védelme alá helyezett, több mint 7500 muzulmán civil haláláért.

A legfontosabb kérdés annak tisztázása, hogy a holland kormány valóban megpróbálta-e takargatni az igazságot az öldöklésről, védve a felelősöket. A mészárlás miatt, amely a legsúlyosabb Európa II. világháború utáni történetében, már számos nemzeti és nemzetközi vizsgálatot tartottak. A holland politikusokat és katonákat terhelő felelősség azonban mostanáig felderítetlen maradt. A srebrenicai eseményekről szóló jelentés, amelyet a holland háborús dokumentumok intézete készített, áprilisban Wim Kok szociáldemokrata kormányának és Ad van Baal tábornoknak, a szárazföldi hadsereg főparancsnokának lemondásához vezetett. A dokumentum, amely szerint a holland képsapkásokat “lehetetlen küldetésbe” vezényelték, mind a világszervezet, mind a holland kormány felelősségét megállapította, egyúttal megvádolta a katonai hierarchiát, hogy bizonyos információkat eltitkolt, nehogy még inkább tompítson a hadsereg megfakult fényén.

Drámai politikai fordulatok nem várhatók a vizsgálattól, de az egyéni felelősségek kinyilvánítása megteremtheti a jogi alapot arra, hogy a túlélők és az áldozatok hozzátartozói kártérítési keresettel forduljanak a holland államhoz, illetve az érintett személyekhez. A háromhetesre tervezett meghallgatásokon, amelyeket közvetít a tévé, 37 politikus, katona és ENSZ-tisztségviselő tesz tanúvallomást. Az eljárás hétfőn Jelte Groen, az 1995-ben Srebrenicában szolgálatot teljesítő holland zászlóalj egyik századparancsnokának meghallgatásával kezdődött az alsóház vizsgálóbizottságában. Állítása szerint a kéksapkások gyenge fegyverzete nem tette lehetővé az ellenállást. Arra a kérdésre, hogy miért nem szálltak szembe a boszniai szerbek támadásával felhatalmazásuknak megfelelően, mindössze annyit válaszolt: “a lövetés esetleg az ellenségeskedés eszkalációjához vezethetett volna”.