A megnyitón Heidrich Gábor, a Csongrád Megyei Bíróság elnöke elmondta, hogy a magyar bírói kar közösségi jogi képzésében, az igazságszolgáltatás “unió éretté” válásában elévülhetetlen érdemeket szerzett Nagy-Britannia budapesti nagykövetsége, valamint a konferenciát is szervező Lord Slynn of Hadley alapítványa.

Bodnár László, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára kiemelte: lord Slynn of Hadley és munkatársai nem csekély anyagi áldozatot is vállalva járulnak hozzá évek óta a magyar jogalkalmazók, elsősorban a bírák felkészítéséhez az uniós csatlakozásra, az azt követő kihívásokra.

Lord Slynn of Hadley a Nemzetközi Jogi Társaság Végrehajtó Tanácsának elnöke. Elmondása szerint alapítványa 1999 óta számos konferenciát és szemináriumot szervezett a többi között Moszkvában, Koppenhágában, Kijevben és Wroclawban azzal a céllal, hogy a szakemberekkel, joghallgatókkal megismertessék a közösségi jogot, az európai emberi jogot, valamint az Európai Bíróságon alkalmazott eljárásjogi gyakorlatot.