A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a tervek szerint jövőre már a nyomtatott reklámanyagokra is kiterjesztik a termékdíjat, amelyet a már eddig is “megadóztatott” áruféleségek esetében januártól 20-25 százalékkal emelnek.

Az új ökoadó bevezetését a környezetvédők régóta követelték, mert felméréseik szerint háztartásonként évente több kilónyi szemetet jelent az a papírmennyiség, amellyel kéretlenül árasztják el a hirdetők a postaládákat. Ha a parlament jóváhagyja a termékdíj-törvény módosítását, akkor jövőre a reklámanyagok súlya alapján kilogrammonként 13 forintot kell fizetni az első belföldi forgalomba hozónak. Eredetileg az újságokat is meg akarták adózni, de a lapkiadók lobbitevékenysége eredményesnek bizonyult.

A költségvetési törvényjavaslat szerint az egyéb termékdíjak jövőre átlagosan egyötödével-egynegyedével nőnek, három éven belül pedig duplájára emelkednek. Így például a személyautók abroncsára az adó 40 százalékkal, 280 forintról 400 forintra nőne, egy 120 literes hűtőgép termékdíja pedig 1131 forintról 1470 forintra. Ennél is nagyobb mértékben, 1114 forintról 1780 forintra emelkedne a gépkocsik akkumulátorának ökoadója, míg a kenőolajak, oldószerek és festékek esetében 5-7 százalékos adóemelkedésre kell számítani.