Oroszországban nyolc évi szabadságvesztére ítélték az orosz titkosszolgálat egyik munkatársát, amiért titkos anyagokat akart eladni az amerikai hírszerzésnek.

Egy moszkvai katonai bíróság hétfőn bűnösnek találtak Alekszandr Szipacsov ezredest abban, hogy megkísérelt titkos dokumentumokat eladni az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA). A tisztet áprilisban tetten érték, így az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) megakadályozta, hogy a CIA bizalmas információkhoz jusson orosz hadiipari újításokról, valamint Oroszország és a Független Államok Közössége(FÁK) többi tagállama hadiipari együttműködéséről.

Az orosz vádak szerint az amerikai hírszerzők az orosz védelmi minisztérium különösen titkos helyen dolgozó munkatársát környékezték meg. Adataik szerint a CIA egyik összekötő tisztje külföldön konspiratív találkozókat bonyolított le az orosz állampolgárral, és Oroszország területén is hasonló módszerekkel – például rejtekhelyekre csempészett üzenetekkel – tartották vele a kapcsolatot. Az FSZB azt közölte, hogy az orosz felderítésnek sikerült időben közbelépnie, és megakadályoznia az orosz nemzetbiztonság súlyos sérelmét.