“Potenciálisan súlyos” ügynek nevezte az Európai Bizottság egyik vezető beosztású illetékese az EU és Magyarország nézeteltéréseit a csatlakozási tárgyalások versenypolitikai fejezetében.

A Financial Times kontinentális kiadásában kedden közölt írásban Stefan Wagstyl emlékeztet, hogy az adókedvezményekről van szó, azokról, amelyeket Magyarország olyan külföldi nagyberuházóknak adott, mint a General Electric, a Sony vagy a Volkswagen. Az Európai Bizottság igyekszik rászorítani Budapestet, hogy alakítsa át ezeket a kedvezményeket az EU számára is elfogadható támogatási formákká, például hátrányos helyzetű térségekben megvalósítandó beruházásokhoz nyújtott támogatássá. Illetékesei szerint azonban eddig csekély az előrehaladás.

A 2004-es csatlakozásra esélyes többi kilenc tagjelölt közül már csak Lengyelországgal nyitott a versenyfejezet, a lap által idézett bizottsági tisztségviselők szerint azonban ez esetben a viták jórészt technikai jellegűek. Ezzel szemben “Magyarországgal alapvető problémánk van” – mondta egyikük. Gottfried Péter, a Külügyminisztérium integrációs és külgazdasági államtitkárságának helyettes vezetője azt mondta a lapnak, hogy nincs alapvető nézetkülönbség Brüsszel és Budapest között. A két fél egyetért abban, hogy a majdani beruházásösztönző programoknak összhangban kell lenniük az EU szabályaival. A probléma az, hogyan kezeljék a jelenlegieket. – Meg kell próbálnunk kompromisszumot találni – mondta Gottfried.

Magyar illetékesek azt mondják, most annak az árát fizetik meg, hogy 1989 óta mintegy 25 milliárd dollárnyi közvetlen külföldi beruházást sikerült az országba vonzani. A külföldi nagyberuházókat, bizonyos összeghatárokon felül, tíz évre mentesítették a társasági adó alól. Lengyelország esetében a fő probléma azokkal az adókedvezményekkel kapcsolatos, amelyeket a különleges gazdasági övezetekben beruházó cégek kaptak. Brüsszel emellett a lengyel acélipar szerkezeti átalakításához nyújtott állami támogatások részleteit is meg akarja vizsgálni – fűzte hozzá a Financial Times.