Várhatóan tízfős csapattal Oroszország is részt vesz az Európai Unió 2003. január 1-én startoló első békefenntartó hadműveletében. Az eurorendőrség az ENSZ boszniai rendfenntartó alakulatát váltja fel.

Bár az orosz rendőrtisztek az 500 fős EU-rendőrségnek csupán elenyésző részét teszik majd ki, Várhatóan tízfős csapattal Oroszország is részt vesz az Európai Unió 2003. január 1-én startoló első békefenntartó hadműveletében. Az eurorendőrség az ENSZ boszniai rendfenntartó alakulatát váltja fel. Az EU már az év első felében megtette együttműködési ajánlatát, ám Oroszország csupán néhány hete döntött arról, hogy rendőröket küld az alakuló eurorendőrségbe. Az unió most tanulmányozza az Oroszországból érkezett jelentkezési lapokat. Bár pontosan még nem határozták meg az orosz rendőrtisztek számát, a közös csapatba várhatóan nem válogatnak tíznél több “vendéget”.

Az alakulat várhatóan 470 rendőrből és 70 polgári alkalmazottból áll, akiket 300 főből álló helyi személyzet támogat. (A jelenlegi ENSZ-misszió 1500 főből áll.) Az új eurorendőrség egyébként a tervek szerint 2005-ben kezdi meg működését teljes vértezetben, s a boszniai rendőrségi, bírósági, büntetőjogi és ügyészségi reform megvalósítását fogja segíteni. A küldetésben az EU tagországai mellett – az oroszokon kívül – csupán a tagjelölt országok vehetnek részt.

Az uniót terhelő kiadásokkal kapcsolatos aggodalmak ellenére februárban az EU külügyminisztereinek sikerült megegyezniük az EU rendőrségének pénzügyi támogatásáról. Az unió csupán a szállítási és kommunikációs költségeket fedezi, a rendőrök és katonák fizetését minden tagország maga állja. Vélhetően ezt a gyakorlatot alkalmazzák majd az alakulatban részt vevő, unión kívüli országok esetében is, bár az egyeztetéseket még nem zárták le ez ügyben. Az eurorendőrök parancsnoka – egyelőre három eves időtartamra – a dán Sven Frederiksen lesz, aki a koszovói békefenntartók kötelékében szerzett közrendvédelmi tapasztalatokat.