A washingtoni védelmi minisztériumban azon fáradoznak, hogy – a terrorizmus elleni harc jegyében – létrehozzák az internet egész világra kiterjedő figyelésének óriási rendszerét.

Mint John Poindexter, a Pentagon tájékoztatási osztályának vezetője kedden a The Washington Post című lapnak elmondta, az a cél, hogy mindenhol a terroristák nyomában lehessenek. A lap értesülései szerint a Pentagon ennek érdekében hozzá akar férni az egész világ adatbankjaihoz. Az ellenőrző rendszer – a tervek szerint – módszeresen átfésülné az adatcsomagok millióit, hogy felfigyelhessen a gyanús hitelkártya-elszámolásokra, utazási tevékenységekre vagy olyan szokatlan orvosi receptekre, amelyek lépfene kezelésére szolgáló orvosságokra szólnak.

“Csak akkor tudjuk megtalálni és megelőzni a terroristákat, ha követjük nyomaikat” – mondta az egykori nemzetbiztonsági tanácsadó. Még évekbe fog telni, mire kifejlesztik azt a technikát, amely képes ilyen óriási adatmennyiséget átszűrni – fűzte hozzá. Az elképzelés bírálói – mint a dpa jelentésében megjegyzi – azzal érvelnek, hogy az Egyesült Államok kormányának nem lesz könnyű megkapnia eme ellenőrzési programhoz a baráti államok hozzájárulását.

Mindazonáltal a terv megvalósításának előkészületei már teljes erővel folynak. Poindexter részlege 200 millió dolláros éves költségvetéssel rendelkezik, és az átvizsgáló szoftverek kifejlesztésére vonatkozó első nagy megrendeléseket már kiadták. A The Washington Post értesülései szerint Poindexter tanácsokkal látja el a nemzeti közlekedésbiztonsági hatóságot is olyan program kidolgozása során, amely a gyanús utasok kiszűrésére szolgál.