Az Európai Bizottság friss tanulmánya szerint jelentősen segítené a tagországok fejlődését, ha egységes lenne a pénzügyi szolgáltatások piaca az EU-ban. Konkrétan: 130 milliárd eurós többletbevételt, 1,1 százalékos gazdasági növekedést jelentene, a foglalkoztatottság pedig 0,5 százalékkal nőne – írja a Financial Times.

A különböző pénzügyi alapok működtetésének költsége a tanulmány szerint 0,5 százalékkal kisebb lenne a tőkepiac egységesítésének köszönhetően, a kereskedelmi költségek mérséklése, a különböző díjak megszűnése vagy drasztikus csökkenése miatt. A közös EU pénzpiac igazi haszonélvezői a vállalkozások lennének.

A bizottság egy éven át készült tanulmánya a brüsszeli hatóságok első próbálkozása, hogy egy 42 új törvényből álló csomag, a Pénzügyi Szolgáltatások Akcióterve segítségével hozzálássanak a különböző jogszabályok egységesítéséhez, az EU-pénzügyi piac megteremtéséhez. Az egységesítés legnagyobb ellenzője Németország és Franciaország, mindkét ország szeretne belső védelmet nyújtani saját cégeiknek.