18 év, börtönben végzendő kényszermunkára ítélték az egyiptomi állami tévé egyik vezetőjét, mert hagyta, hogy az adó show-műsorának vendégei megvesztegessék.

Szokatlanul súlyos ítéletet hozott az egyik kairói bíróság az egyiptomi állami televízió hírigazgatója, Mohammed el-Vakil ellen. A tévést 18 év kényszermunkával büntették, mert a vád szerint saját zsebre dolgozott, a hírigazgató csak olyan szereplőket hívott meg az adó reggeli műsorába, akik fizettek neki.

A csatorna napkezdő show-ja különböző területeken dolgozó, helyi hírességeket látott vendégül, többiek között művészeket, politikusokat és tudósokat. A per másik szereplője is egy kutató, Fakher Fuad egyetemi tanár, aki öt évet kapott, mert megvesztegette el-Vakilt. Az ügyletet az egyik tévéproducer közbenjárásával bonyolították le, aki azonban tanúvallomása fejében nem kapott büntetést. A per az egyiptomi kormány korrupcióellenes kampányának a része, amely több tucat más hivatalnokot és volt minisztert is érint.

El-Vakil ügye szenzációt keltett Egyiptomban, ahol már korábban elterjedt, hogy a tévéshow-kban feltűnő vendégek pénzt fizetnek a szereplési lehetőségért. El-Vakil, akit a korrupció mellett drogbirtoklással is vádoltak, tagadta a vádakat. Az elítélt azt állítja, a tévériportok tartalma miatt büntették meg, ugyanis a műsorokban szabadabb hangvételt engedett meg kollégáinak, mint amit a hatalom jónak látott.