Az igazságügyi és a pénzügyminisztérium összeállította azt a törvénycsomagot, amely tucatnyi jogszabály módosításával az úgynevezett üvegzseb-program megvalósítását szolgálja. A csomag, amelyet szerdán a közigazgatási államtitkári értekezleten tárgyaltak, jövő héten kerül a kormány elé.

Mint a közpénzügyi államtitkár, Keller László a Klub Rádiónak elmondta, a jogszabályokkal bővítik az Állami Számvevőszék hatáskörét, hogy az adófizetők pénzének az útját végig tudják kísérni a számvevők, akkor is, ha időközben magáncéghez kerülne valamilyen közfeladat ellátására irányuló megbízás esetén. A hatályos szabályozás szerint az ÁSZ csak az államháztartásból kifizetett támogatások felhasználását ellenőrizheti magáncégeknél. Az állam és az üzleti szervezetek között azonban számos egyéb kapcsolat létezik, amelyek a törvény szerint jelenleg nem ellenőrizhetők. A törvénymódosítás lehetővé tenné a közbeszerzési eljárásban vagy koncessziós szerződéssel juttatott közpénzek nyomon követését is.

Összehangolnák az üzleti titok és a közérdekű adat fogalmát is, hogy az állammal üzletelő magáncégek ne hivatkozhassanak az üzleti titokra, ha közpénzeket használnak fel. A törvénycsomag célja a költségvetési intézmények által alapított gazdasági társaságok fokozott ellenőrzése is. Az üvegzsebprogram keretében szeretnék elérni, hogy a 200 millió forintnál nagyobb bevételű költségvetési intézmények számára kötelező legyen az auditálás. A tervek szerint az intézményeknek – mint a tőzsdei társaságoknak – legalább évente egyszer jelentést kell készíteniük gazdálkodásukról.