A megfigyelőprogramokat gyártó cégek szerint nem a hackerek, hanem maguk az alkalmazottak jelentik a legnagyobb veszélyt a vállalati hálózatokra. Több gyártó is előállt olyan szoftverrel, mellyel a főnök kordában tarthatja az illegálisan másolt zenéket, szoftvereket letöltő alkalmazottakat.

A dolgozók a válogatás nélkül letöltött fájlokkal hatalmas biztonsági réseket nyithatnak a céges rendszerekben, a jogvédett anyagok letöltése miatt pedig nemcsak ők maguk, de az őket foglalkoztató vállalatok is szerzői jogi pereknek nézhetnek elébe. Egy szakértő szerint egyébként a legnagyobb anyagi kárt a cégeknek a szerzői jogok megsértése miatt indított polgári és büntetőperek okozzák, írta a Wired. Ha a dolgozók esetleg nem is töltögetéssel múlatják az időt, pornónézegetéssel, online vásárlással, vagy csevegéssel foglalják a sávszélességet. Az idei chicagói CSI számítógépes biztonsági konferencián számos olyan szoftvert bemutattak, mellyel kordában tartható a rendetlenkedő, etikátlan munkaerő.

Már cégeknek is rendelkezésére áll például a Guidance Software EnCase nevű programja. Ezt a szoftvert eddig bűnügyi nyomozásoknál használták, például az Enron-ügyben, vagy Daniel Pearl újságíró meggyilkolásakor, de előkerült a cipőbombás Richard Reid ügyében folytatott vizsgálatkor is, mondta Matthew Zintel, a cég szóvivője a konferencián. Zintel szerint a program képes “teljeskörű elektronikus megfigyelést” biztosítani, figyelme kiterjed a törölt vagy ellopott információktól a pornóletöltésekig mindenre. Az ActivatorDesk nevű cég Enterprise Desktops Controller programja figyeli, mit művelnek az alkalmazottak gépeiken, és ezt összeveti az engedélyezett tevékenységek listájával. Ha a munkatárs kicsit is eltér ettől, a program azonnal lezárja a gépet, és emailben értesíti a rendszergazdákat. A cég szóvivője szerint “ez barátságos módja a munkatársak szemmel tartásának”. A “barátságos” jelzőt egyébként gyakran használják ezekkel a programokkal kapcsolatban, valószínűleg azt hangsúlyozandó, hogy a szoftverek megfelelnek a törvényi előírásoknak.

A WinWhatWhere új Investigator szoftvere egyebek mellett titkos webcames felügyeletre is lehetőséget ad, képeket készít a számítógépnél ülő alkalmazottakról, hogy a többek által használt gépek esetén is lehessen tudni, ki mikor mit csinált. A program képes bizonyos szavak, kifejezések felismerésére is, és üzenetet küld, ha egy ilyet gépel be a felhasználó. A szoftver támogatja a nemzetközi billentyűzetkiosztásokat is.