Az ombudsman az ügyészséghez fordul a jászladányi ügy miatt

2002.11.15. Index

Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa továbbra is úgy ítéli meg, hogy az alapítványi iskola támogatásáról hozott jászladányi önkormányzati döntések jogsértőek voltak. Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében megállapítja: ezért minden rendelkezésére álló eszközzel fellép a törvényes állapot helyreállítása érdekében.

  • Az ombudsmannak erre két eszköz áll rendelkezésére - nyilatkozott az MTI-nek a kisebbségi önkormányzati választásokról, a Parlament Caféban rendezett csütörtöki kerekasztal-beszélgetés után. Kijelentette: az ügyészséghez fordul, hiszen - mint indokolta - az ügyész az önkormányzati döntéseket megóvhatja és törvényi óvást nyújthat be a bírói ítélet ellen is. - Én úgy gondolom, hogy ez egy olyan ügy, amelyet szükség esetén akár az Országgyűlésig is el kell vinni - hangsúlyozta.

Megjegyezte, hogy a bíróság érdemben nem vizsgálta a jászladányi önkormányzat iskolával kapcsolatos határozatainak jogszerűségét, a keresetet formai okokra hivatkozva utasította el. Véleménye szerint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal bármikor kiküszöbölheti a bírósági elutasítás okát képező eljárási hibát, és újabb keresetet nyújthat be, ami után a bíróság már érdemben foglalkozhat a kérdéssel.

  • kapcsolódó anyagok
ÜGYÉSZSÉG
KISEBBSÉGI JOGOK
KISEBBSÉGI JOGOK BIZTOSA
OKTATÁSÜGY
OMBUDSMAN