A Közép-európai Kezdeményezés csúcsértekezletének pénteken elfogadott zárónyilatkozata üdvözli az EU és a NATO várható közeli kibővítését, és leszögezi, hogy a KEK minden egyes tagállama számára kötelező az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) normáinak elfogadása és tiszteletben tartása.

A NATO-bővítéssel kapcsolatos állásfoglalás az előző napon még bizonytalannak látszott, mert a fehérorosz küldöttség fenntartásait hangoztatta a csütörtöki külügyminiszteri találkozón, mondván: Minszk nem szívesen veszi egy olyan helyzet kialakulását, amelyben a fehérorosz határ lesz “a fő demarkációs vonal” az észak-atlanti szervezet és az azon kívül álló európai országok között. Végül azonban a fehérorosz küldöttség sem emelt kifogást a zárónyilatkozat ama pontja ellen, amely üdvözli a bővítést.

A KEK-csúcs ügyeiben jól tájékozott források szerint az EBESZ normáinak tiszteletben tartását megkövetelő kitétel is Fehéroroszországra vonatkozik. E követelmény belefoglalása a záródokumentumba nem más, mint a többi tagállam alig burkolt bírálata Minszk címére a demokratikus normák megsértése miatt. Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatal minisztere, a KEK-csúcson részt vevő magyar küldöttség vezetője hangsúlyozta felszólalásában, hogy mind a NATO, mind az EU bővítését folytatni kell, nehogy új vasfüggöny alakuljon ki új helyen Európában.