A Bush-adminisztráció bejelentette, hogy nem kívánja támogatni azt az európai kezdeményezést, melynek célja az interneten található, gyűlöletkeltésre alkalmas szövegek visszaszorítása.

A múlt héten az Európa Tanács elfogadott egy kiberbűnözés elleni megállapodást, mely többek között betiltana minden olyan közlést, mely gyűlöletre vagy diszkriminációra bújt fel, vagy ilyen célra alkalmas. Magát a nemzetközi egyezményt az USA is támogatja, de szövegek tiltására vonatkozó “kiegészítő jegyzet a kiberbűnözési konvencióhoz” (APCC) című részt nem.

A dolog mögött amerikai alkotmányügyi probléma húzódik meg, az USA nem támogathat szólásszabadságot korlátozó egyezményt. Ilyen módon az USA alkotmányának első kiegészítése, mely kimondja a szólásszabadság sértetlenségét, gyakorlatilag megtiltja a Bush-adminisztrációnak e kitétel elfogadását. A helyzetre megoldást kínálhat, hogy talán nem véletlenül az APCC-t nem kötötték közvetlenül az egyezményhez, annak elfogadása a gyűlöletkeltésről szóló rész nélkül is lehetséges.