Továbbra sem sikerült a parlamenti pártoknak egyezségre jutniuk az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítást illetően, amelyről pénteken folytattak újabb egyeztetést Budapesten.

A megbeszélést követően Vastagh Pál (MSZP) újságíróknak elmondta, hogy megkapták az ellenzéki pártok módosító javaslatait, amelyeket át kell tanulmányozniuk. Megjegyezte: az indítványok lényegében az Országgyűlés plenáris ülésén elhangzott javaslatokat tartalmazzák.

Szájer József (Fidesz) sérelmezte, hogy a kormánypártok képviselői nem voltak felhatalmazva az ellenzéki módosító javaslatokkal kapcsolatos állásfoglalás kialakítására.

– Ezek semmiféle újdonságot nem tartalmaznak, ugyanakkor azt észleltük, a kormányoldal képviselőinek nem volt mandátuma arra, hogy tárgyaljanak az alkotmány érdemi kérdéseiről – fűzte hozzá.

A szuverenitás kérdéséről szólva megjegyezte, az EU-tagállamok közül csupán kettő van, ahol az alkotmány fölé rendelik a közösségi jogot. A Fidesz véleménye szerint szükséges lenne egy ettől eltérő, “nemzetibb” megoldást találni.

A népszavazás időpontjával kapcsolatosan Szájer József álláspontja alapján azt kellene tisztázni, hogy mikor lesz egy végleges csatlakozási szerződési szöveg.

A kompromisszum lehetőségét firtató kérdésre válaszolva azt mondta: nem helyes egy tárgyalás előtt rögzíteni a sarokpontokat. Úgy vélte, korai lenne, ha az alkotmánymódosítással összefüggésben a Fidesz bármilyen szavazat mellett már most elkötelezné magát.

Egy kérdés kapcsán jelezte, a parlament előtt jelenleg fekvő előterjesztés nem olyan, amelyet jó szívvel támogatni tudnának. Mint mondta, nagyon bíznak abban, hogy a másik oldalon lesz készség a normaszöveg módosítására. Úgy ítélte meg, hogy a Fidesz is nyugodtan mondhatja: aki leszavazza az alkotmánymódosítással kapcsolatos, a sikeres integrálódást elősegítő indítványait, az kockáztatja az uniós csatlakozás.

– Az alkotmány nagyon lényeges kérdés, de nem azonos Európai Unióról történő szavazással – fűzte hozzá Szájer József.

Felvetette, hogy támogatnák egy új, négypárti kompromisszumos törvényjavaslat benyújtását, amelyet egy nap alatt, az általános vita lefolytatását követően el lehetne fogadni.

Az egyeztetés a jövő héten, csütörtökön folytatódik. A nyilatkozatokból kiderült az is, hogy a Fidesz és az MDF hétfőn egyeztet a módosító indítványokról.