A héten szavaz a parlament az Országos Hulladékgazdálkodási Terv elfogadásáról. A Terv a hulladékgazdálkodás feladatainak 2008-ig tartó legfontosabb ütemezését tartalmazza. Az ellenzék a plenáris vita előtt bekeményített.

A Tervet – amely a hulladékgazdálkodás feladatainak 2008-ig tartó legfontosabb ütemezése – már az Orbán-kormány elfogadta és tavaly az Országgyűlés négy bizottsága is általános vitára engedte. Most az elhanyagolható mértékben átdolgozott változat 7 bizottságon ment keresztül: három bizottságban egyhangú támogatást kapott. Az ellenzéki képviselők csak a környezetvédelmi bizottságban fejezték ki nemtetszésüket – 4 nemmel és négy tartózkodással. A legtöbb módosítót benyújtó fideszes képviselő szerint a terv maga a káosz – mert a tárca főbb célkitűzéseit nem igazítja saját elemzéseihez. A minisztérium illetékese meglepődött azon, hogy éles kritikákat kapott a terv, hiszen egy éve csak egy szocialista képviselő, Simon József érvelt komolyabban a bizottságban az anyag ellen. Hornyák Margit szerint a veszélyes hulladékokkal kapcsolatban azért változott a megközelítés, mert január 1-től életbe lépett az uniós szabályozás és ezzel egy húsz év óta érvényben lévő szemléletet adott át a múltnak.

“Jellemzően a korábban 3. veszélyességi osztályba sorolt hulladékok a közösségi szabály szerint nem tartoznak a veszélyes hulladékok közé. Tehát itt más a hulladékjegyzék, a terv ezt olyan értelemben nem tudta leképezni, hogy nyilvánvaló módon csak a 2002. évet megelőző veszélyes hulladék adatait tudta figyelembe venni” – nyilatkozta Hornyák Margit, a KöM Hulladékgazdálkodási és környezettechnológiai főosztályvezetője. Az év végéig jogszabály születik az adatszolgáltatásról is. A kormánypárti képviselő szintén a sötétben tapogatózást nevezi a legnagyobb problémának, azt, hogy nem tudja senki: az egyes hulladékfajtákból területenként milyen mennyiség keletkezik. Hajdú László, a rákospalotai polgármester régóta küzd a hulladékégető felújításának problémájával, hiszen itt állítják elő egyedül az országban a villamos ill. fűtési energiát hulladékból. Október végén megköttetett a szerződés , ennek értelmében 14-15 milliárd a képviselők becslése szerint 20 milliárd forintból felújítják a jelenleg négy kazánból hármat üzemeltető erőművet.

A Fidesz szerette volna – ha a kormány márciusig új égető létesítéséről dönt és a rákospalotait felújítja vagy bezárja. Ezt az indítványt nem fogadták el a képviselők. Ugyanakkor Pap János azt mondja, a terv megállapításával szemben nem a lerakókban és az égetőkben van a megoldás. “Vagy elfogadjuk azt a prioritást, hogy csökkentjük a hulladék mennyiségét, anyagában hasznosítjuk újra, a szerves hulladékot különválogatjuk és komposztáljuk, és ha ezt tesszük, akkor rájövünk, hogy a hulladéknak ez döntő részét teszi ki, és nincs szükség annyi égetőre és lerakóra” – hangoztatta a politikus. Az arányok riasztóak, mert miközben például 80-85 ezer tonna veszélyes hulladékot tud az ország elégetni, a keletkező mennyiség közel 4 millió tonna. A Terv előírja a megyéknek és a helyi önkormányzatoknak, hogy a terv elfogadását követően 270 nappal dolgozzák ki saját hulladékgazdálkodási terveiket. Az Orbán-kormány utolsó minisztere, Turi-Kovács Béla szerint a tervvel az a legnagyobb baj, hogy céljai elérhetetlenné válnak, mivel az önkormányzatoknak jutó pénzeket néhol 30 százalékkal megkurtítja a költségvetés.

A minisztrium szeint a hat éves keret elegendő lesz. 350 millió forint 60 százaléka biztosítható a KAC-on kívül cél és címzett támogatásból, a többit uniós forrásokból és csak 10-20 százalékot önkormányzati pénzből finanszíroznak majd. 2005-ig a csomagolóanyagok újrahasznosítása terén az 50 százalékot el kell érni, ez uniós vállalás. Keményebb feltétel, hogy anyagában kell hasznosítani a papír- a műanyag- és a fémhulladék 15-15 százalékát is. A betétdíjas termékek újrahasznosításáért a héten akciót szervező hulladék Munkaszövetség, vagyis a Humusz programszervezője szerint a terv még javítandó. “Örömmel tapasztaljuk, hogy a betétdíjas és a újrahasznosítható csomagolásokra odafigyel a minisztérium. És ezt meg is jeleníti a Tervben, ugyanakkor nem látjuk azokat a garanciákat, amelyek a településeken keletkező hulladékok és más megelőzési módszereket jelentené, mondjuk az önkormányzatok jogokkal való felruházását annak érdekében, hogy meg tudják állítani a saját településen keletkező hulladékhegyeket” -fejtette ki Nagy Tamás. Az ellenzék szerint több pénz kéne a gazdaság szereplőinek ellenőrzésére, a tárca szerint a veszélyes és nagy mennyiségű hulladékot előállító cégek ellenőrzése rendszeres. A Ház jövő héten szavaz a tervről.