Az EU versenytanácsának döntése értelmében a termelőknek a jövőben kötelezően fel kell tünteniük a termékcímkén, hogy élelmiszerük milyen allergiakeltő anyagokat tartalmaz.

A felmérések azt mutatják, hogy Európa-szerte növekszik az élelmiszer-érzékeny és allergiás emberek száma: az adatok szerint a gyermekek 8 és a felnőtt lakosság 3 százaléka valamilyen élelmiszer-összeférhetetlenségtől szenved. Ezek az érzékenységek különféle bőrbetegségekhez vezetnek, sőt az asztmás megbetegedések következtében életveszélyes reakciókat is kiválthatnak. Az élelmiszer-érzékeny fogyasztók ezután már a termékek címkéjén ellenőrizhetik, hogy a választott élelmiszer tartalmaz-e számukra veszélyes anyagokat. A címkézésről Brüsszelben, az EU tagországainak a belföldi piacért felelős miniszterei döntöttek.