A Fővárosi Bíróságon hetek óta senki nem maradhat este hat óra után az épületben, ott ugyanis minden villanyt lekapcsolnak, sőt a fűtést is lezárják. A megszorító intézkedésekre azért volt szükség, mert csak így biztosított az intézmény idei működése – mondta a bíróság elnöke.

A megszorító intézkedések még októberben léptette életbe a Fővárosi Bíróság elnöke. A spórolás miatt hat órakor bezárják az épületet, kikapcsolják a villanyt, és a fűtést, sőt a papírfelhasználását is csökkentették.

“A hálózatot úgy állítottuk be, hogy csak tizenkettes betűnagysággal lehet nyomtatni, ezzel spórolunk papírral” – nyilatkozta Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke.

A bírók panaszait délelőtt Bárándy Péter igazságügy-miniszter hallgatta végig, aki jogosnak tartotta az igényeket, hozzá téve: nem érez lelkiismeret furdalást a jövő évi költségvetés miatt, mivel sikerült plusz hat milliárd forintot előteremteni.

A Fővárosi Bíróság idei működési költsége egymilliárd forint volt. A bíróság elnöke szerint ha ez az összeg jövőre nem növekszik legalább harminc százalékkal, a bíróság nem tud olyan színvonalon működni, mint eddig.