Kilenc hónappal az eljárás megkezdése után is tovább nyomoz a rendőrség a gyürei polgármester és a jegyző ellen, akik a vádak szerint tavaly megakadályozták egy roma család odaköltözését. Az ügy kapcsán – több mint ötmillió forintos kártérítési igénnyel -polgári per is indult.

Tanúk meghallgatásával és a hivatalos iratok megvizsgálásával folytatja a nyomozást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, amely hivatali visszaéléssel gyanúsítja a szabolcsi Gyürén nemrég újraválasztott községvezetőt és a település jegyzőjét.

A jándi árvízkárosult Nagy Bertalanné az újjáépítésről szóló rendelet alapján akart tavaly házat vásárolni Gyürén. Az asszony megfelelő ingatlant is talált a falu főutcájában, az adás-vételt azonban megakadályozta a folyamatos lakossági megfélemlítés. A tanúvallomások alapján a község első embere – éppen a roma család beköltözése miatt összehívott falugyűlés idején – “meglátogatta” a lakása eladására készülő Khalik családot és arra kérte őket, lépjenek vissza, mert – szól a feljelentés – “amíg ő itt a polgármester, nem lesz cigány a főutcában”.

Tavaly ősszel a községelöljáró már a jegyző társaságában kereste fel ismét az eladókat, a beszélgetésről azonban Khalikék magnófelvételt készítettek.

Khalikék és – a jelenleg testvérénél, egy szobányi ingatlanban, tizenötöd magával élő – Nagy Bertalanné a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda segítségével személyiségi jogi polgári pert is indítottak az önkormányzat ellen, amelyben több mint ötmillió forint nem vagyoni kártérítésre tartanak igényt. A megyei bíróságon decemberben lesz az ügy harmadik tárgyalása.