Az EU brüsszeli bizottsága Franciaország és Németország határozott elmarasztalására készül azok túlzottan nagy idei és jövő évi költségvetési hiánya miatt.

A bizottság szerint a hiány növekedése, nagysága nem indokolható nagyobbrészt a gazdasági növekedés lassulásával. Franciaország esetében a hiány nagyságát ez csak felerészt határozhatja meg. Németország esetében sem látja elfogadhatónak a bizottság az erre, illetve az előre nem várható fejleményekre való hivatkozást. Szerinte az alapvető költségvetési alapállás a bajok oka, a túlszaladó költekezés, elsősorban az egészségügy terén.

Az említett GDP-arányos hiány nem léphetné túl a 3 százalékot. Brüsszel megállapítása szerint fennáll annak esélye, hogy a német deficit jövőre sem kerül az elvárt arány alá. Franciaország esetében pedig veszélyesen közel van és lesz ehhez, mivel az idei évre a bizottság 2,7 százalékos, jövőre pedig 2,9 GDP-arányos hiányt jelzett előre, még a múlt héten. Németország deficitarányával kapcsolatban egyelőre bizonytalan a bizottság, bár elképzelhető, hogy a 3 százalékos deficithatár alatt marad 2003-ban.