Nagy többséggel az amerikai szenátus is megszavazta kedden a belbiztonsági minisztérium létrehozását célzó törvényt, amelynek végrehajtásával az elmúlt fél évszázad legnagyobb amerikai kormányzati átszervezése valósul meg.

A múlt heti képviselőházi – 299-121 arányú – elfogadás után kedden a tervezetre 90 szenátor mondott igent, s csak kilenc nemet. A törvény elfogadásával újabb belpolitikai győzelmet könyvelhet el George Bush amerikai elnök. Előzőleg a felsőház 52 szavazattal 42 ellenében elutasította azt a demokrata indítványt, hogy töröljék a belbiztonsági törvénynek a képviselőházban már a múlt héten elfogadott tervezetéből a különféle gazdasági érdekeket szolgáló kiegészítéseket.

A terrorizmus elleni harc jegyében létrehozandó új minisztérium 22 szövetségi szervet foglal magába, köztük a parti őrséget, a határőrséget, a Titkos Szolgálatot, a vámhivatalt, a bevándorlási és honosítási hivatalt. A tárcához 170 ezer alkalmazott tartozik majd, és 37 milliárdos költségvetésből gazdálkodhat. A belbiztonsági törvény – amelyet még Bush elnöknek kell aláírnia – egyebek között jóváhagyja azt is, hogy az utasszállító repülőgépek pilótái fegyvert tartsanak a pilótafülkében.