A tavasszal bevezetett szigorítások következtében erősen lecsökkent a sorozásnál az alkalmatlanok száma. A Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája (HEL) nem osztozik a hadkiegészítési illetékesek elégedettségében.

Kétségbeesett szülők fordulnak a ligához, akiknek fiát az orvos már nem merte alkalmatlannak nyilvánítani, holott olyan egészségügyi problémájuk van, amely a katonaság letöltését megnehezíti, sőt kockázatossá teszi. Arra sincs már lehetőség, hogy a már behívott katona néhány hetes tapasztalatszerzés után polgári szolgálatot kérjen, hisz most már a bevonuláskor teszi le a katonai esküt. A hadsereg zárt kötelékében pedig már a félelem is megakadályozza abban, hogy érdekei védelmében fellépjen. Minden normális munkahelyen van lehetőség arra, hogy ha a munkavállaló úgy érzi: nem bírja a megterhelést, akkor onnan elmeneküljön. A katonaságnál ez miért nem működhet így?

A HEL értetlenül áll a szigorító intézkedések továbbélése előtt, hisz a kényszersorozás legkésőbb 2006-ig a kormányprogram szerint megszűnik, és addig már biztosan nincs mód a teljes sorköteles létszám behívására. Többszázezer ugyanis a szóba jöhető sorkötelesek száma, figyelembe véve, hogy egy évben körülbelül 80 ezer fiú éri el a sorköteles kort, továbbá, hogy a halasztottak, elmaradtak száma is soktízezer. A hátralévő maximum 3 évben pedig összesen csak 60 ezer sorkatonát tudnak kiképezni. A jelenlegi behívási rendszerben olyanokat kényszerítenek a seregbe, akik azt nem akarják, a sorkatonaságot helyeslők, igénylők számára viszont pont emiatt nem jut hely a kiképzőközpontokban.