Ma hallgatják ki Földi Lászlót, a Defend őrző-védő Kft. volt vezetőjét, akit a héten gyanúsított meg a rendőrség jogosulatlan adatkezelés miatt.

A Defend a Magyar Fejlesztési Bank megbízásából magánszemélyeket és cégeket ellenőrzött, és hozzájuthattak titkos rendőrségi, és nemzetbiztonsági adatbázisokhoz. A rendőrség azt vizsgálja, hogy az adatokat törvényesen szerezte-e meg a Defend. A Jó estét, Magyarország! tegnapi adásában Földi László azt mondta, hogy ami a Defendben magánnyomozás címén folyt, az törvényes volt. Földi kitartott amellett, hogy a cég semmilyen titkos adathoz nem férhetett hozzá, éppen ezért nem is volt mit továbbadni az alvállalkozóknak. Az egykori hírszerző ezredes szerint magánnyomozói nem álltak kapcsolatban hivatalos személyekkel. Földi László neve először akkor került a figyelem középpontjába, amikor az Nyírfa ügy kipattant. Az akció segítségével a hírszerzés állítólag politikusokat terhelő adatokat gyűjtött. Földit, aki ekkor az információs hivatal műveleti igazgatójaként dolgozott, menesztették a szervezettől. A bíróság később felmentette a vádak alól.

Földi László hírszerzői pályafutása 1997-ben végleg véget ért. Rá egy évre a Postabank által alapított Defend kizárólagos tulajdonosává vált. A cég sorra kapta az állami megrendeléseket, így egyebek mellett a postától, az adóhatóságtól, a privatizációs szervezettől, a fejlesztési banktól. A biztonsági cég előretörését többen arra vezették vissza, hogy Földi László részt vállalt a 98-as kormányváltás után az úgynevezett megfigyelési ügyben. Orbán viktor azt állította, hogy a Horn-kormány idején törvénytelenül, közpénzből, titkosszolgálati eszközökkel figyelték meg a Fidesz vezetőit. Az ügy vizsgálatakor Kövér László arra kérte a volt hírszerzőt,vásárolja meg azt a hangfelvételt, amely azt bizonyíthatja, hogy egy magánnyomozó megbízást kapott Pokorni Zoltán akkori frakcióvezető megfigyelésére. Egy évvel ezelőtt két szocialista képviselő feljelentést tett a Magyar Posta és a Defend Kft. közötti ügyletek miatt. A politikusok úgy vélekedtek, hogy több olyan, a magyar Posta számára előnytelen szerződést kötöttek, amelyek megalapozhatják a nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettét. A képviselők arra hivatkoztak, hogy a Posta úgy szerződött a Defenddel a pénzfeldolgozási tevékenységének ellátására, hogy a megbízás évente 150 millió forintos ráfizetést okozott az állami cégnek. A BRFK idén januárban megtagadta a nyomozást, majd az országgyűlési választások első fordulója után a fővárosi főügyészség elrendelte azt.

Földi László májusban távozott a Defend éléről, amikor barátjának, Csintalan Sándornak eladta a cégét. Később kiderült, hogy az MSZP fenegyereként emlegetett Csintalan együtt dolgozott csendestársként Földi Lászlóval, amióta csak a biztonsági cég bulajdonosa volt. A Defend állami tulajdonosai Csintalan részesedését meg akarták venni 50 millió forintért, de Csintalan 300 millióra tartott igényt. A Defend is belekeveredett egy megfigyelési ügybe. A magyar fejlesztési bank megbízásából magánszemélyeket és cégeket ellenőriztek, és hozzájuthattak titkos rendőrségi és nemzetbiztonsági adatbázisokhoz. A rendőrség azt vizsgálja, hogy az adatokat törvényesen szerezte-e meg a Defend. A biztonsági cég korábbi vezetőjét, Földi Lászlót gyanúsítottként hallgatják ki.