Maurizio Gasparri olasz kommunikációs miniszter súlyos szankciókkal fenyegette meg azokat a televízióadókat, amelyek nem tartják be a gyermekek védelmére született törvényes előírásokat.

A miniszteri nyilatkozat a gyermekek jogainak világnapján született, s az nagy visszhangot keltett az olasz politikai körökben. Gasparri emlékeztetett arra: nincs szükség külön törvényre, hiszen a televíziós csatornák számára most is érvényben van a gyermekek védelmét szolgáló szabályrendszer. Csakhogy azt nem tartják be az érintettek, eddig még nem foganatosítottak semmiféle szankciót a normákat megsértőkkel szemben. A statisztikai adatok szerint az olasz ifjúság egészséges fejlődését rendkívüli mértékben veszélyeztetik a képernyőn megelevenedő erőszakos jelenetek vagy az alacsony kulturális színvonalú műsorok.

Az olasz állami televízió (RAI) második csatornája a világnap alkalmából az utolsó pillanatban levette szerda estére tervezett műsoráról Pedro Almodóvar Mindent anyámról című filmjét, éppen a gyermekekre való tekintettel. A jobbközép kormánykoalíció politikusai üdvözölték ezt a lépést, a balközép ellenzék soraiból azonban többen “bigottnak” minősítették a csatorna vezetésének döntését, veszélytelennek minősítve ezt a filmalkotást.