Nem született végleges megegyezés az alkotmánymódosításról a pártok között csütörtökön, amikor a téma kapcsán ismét egyeztettek egymással. A megbeszélést követően újságírók előtt minden párt képviselője megerősítette, hogy az álláspontok minimális mértékben közeledtek egymáshoz, és az egyeztetést kedden folytatják.

Vastagh Pál (MSZP) tájékoztatása szerint a problémás kérdések egyikét sem zárták le, de – mint mondta – a kormányoldal és az ellenzék részéről is “halvány elmozdulás” történt az álláspontokban. Reményét fejezte ki, hogy a jövő kedden sorra kerülő egyeztetésen kompromisszumra jutnak. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy megegyezés esetén a négy párt új, közös javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé. – Még nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a pontos megállapodásokat körvonalazni tudjuk – tette hozzá Vastagh Pál. A politikus kifejtette: a magyar népszavazás sikere komoly jelentőséggel bírhat a térségben. Véleménye szerint, ha Magyarországnak új tagállamként lehet pozitív szerepe az Európai Unióban, akkor azt érdemes vállalni. Hangsúlyozta: az eredményes magyar népszavazás lökést adhat olyan országoknak is, ahol “a közvélemény szkeptikusabb”.

Salamon László (Fidesz) pozitívumként emelte ki, hogy a szocialisták a szuverenitás kérdésében hajlandóak lennének megvizsgálni egy, a beterjesztett javaslattól eltérő szöveget, ami a vitás kérdések áthidalására alkalmas lenne. A kormánypártok és az ellenzék között alapvetően három kérdés: az egyes alkotmányos hatáskörök Európai Unió számára történő átengedése, az Országgyűlés és a kormány viszonya, valamint a csatlakozásról szóló népszavazás időpontja körül vannak nézetkülönbségek. A kormány és a parlament viszonyának kérdését illetően Salamon László arra hívta fel a figyelmet, hogy az SZDSZ sem ért egyet a kormány előterjesztésével. A politikus álláspontja szerint a népszavazás ügyében a legeltérőbbek a vélemények. Megismételte, hogy a Fidesz meggyőződése szerint ezt a kérdést az alkotmányon kívül, egy kétharmados törvényben kell szabályozni.

Salamon László jelezte, hogy a legújabb hírek szerint a csatlakozási szerződés szövegének hiteles fordítása március végén, április elején készül el. Elhangzott, hogy az MDF és a Fidesz a módosító indítványok kapcsán folyamatosan egyeztet. Fodor Gábor (SZDSZ) szerint az egyeztetésen a kormánypártok részéről “maximális nyitottság van” arra nézve, hogy az alkotmánymódosítás megtörténjen. Hozzátette: ezt kívánja az ország érdeke, az európai uniós csatlakozás. – Reménykedünk abban, hogy az ellenzék is hasonlóképpen gondolkodik erről – mondta a politikus. Úgy fogalmazott: a jövő héten végképp ki kell derülnie annak, hogy ki milyen álláspontot képvisel ebben a kérdésben.