Rendőrségi "hibák" Gyöngyösön

2002.11.22. FigyelõNet

Két, korábbi jogsértéseikért jogerősen elítélt rendőr is részt vett - egyikük meg is sérült - a gyöngyösi kórházban helyi romák és a rendteremtésre kivezényelt rendőri egység halottak napi összecsapásában - erősítette meg a Népszabadság értesülését az ORFK egyik magát megnevezni nem kívánó munkatársa. Az ügyben vizsgálódó ORFK-vezetők egyelőre maguk sem értik, hogy e két rendőrt miért osztották be járőrként.

Az ORFK vizsgálata nem foglalkozott azzal, hogy kik robbantották ki a tömegverekedést a kórházban elhunyt idős rokonukat jajveszékelve sirató mintegy ötven gyöngyösi roma és a "lecsillapításukra" kivezényelt rendőrök között. Ennek oka, hogy az ügyben érintett romák és rendőrök kölcsönösen följelentették egymást, és az ügyben nyomozást rendelt el az ügyészségi nyomozóhivatal. A vizsgálat kiterjedt azonban arra, hogy az esetről miért csak napokkal a történtek után, az érdeklődő újságíróktól értesült a megyei főkapitányság és az ORFK.

A Népszabadság értesülései szerint az ORFK vizsgálata számos szabálytalanságot tárt fel a gyöngyösi és a Heves megyei rendőrség eljárásában. Így például azt, hogy a történtek idején szolgálatban lévő parancsnokok a botrányos kimenetelű rendőri intézkedés után nem érezték át a helyzet komolyságát, és nem tettek eleget jelentési kötelezettségüknek, továbbá a történtek - és a személyi felelősség - tisztázását is elmulasztották. Információk szerint az ORFK legalább hat rendőr ellen indít fegyelmi eljárást.

  • kapcsolódó anyagok
RENDŐRSÉG