A jövő év közepére készülhet el az ECRIME nevű, bírósági ítélkezést támogató rendszer.

A projektet az Oktatási Minisztérium is támogatta az IKTA pályázatból 55 millió forinttal. A szoftver fejlesztői úgy vélik, hogy jelentősen javulhat az ítélkezés “hatékonysága” az ECRIME alkalmazásával. Ez takarékosabb működést is lehetővé tenne. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnál is azt nyilatkozták: keresik azokat a mutatókat, amelyek egy ilyen rendszer használatakor számszerűsíthetők, ám sok elemből álló, összetett problémakörről van szó.

Az ECRIME teljes fejlesztési költése 110,7 millió forintra tehető. Az igazságszolgáltatás megannyi ága-boga közül a fejlesztőcsapat a büntetőjogot választotta a próbaprojekt terepéül.

A fejlesztés jelenlegi szakaszában egy alapszintű információs rendszer kialakításán és annak feltöltésén dolgoznak a szakemberek – mondta Gábor András. A BKÁE Technológiai Transzfer Központjának témavezetője rámutatott: ezt koronázza majd meg a szakértői rendszer. Az általa ismertetett rendszer egy folyamatábraként képzelhető el, ahol a bemeneteknek a különböző tényezők hatására eltérő kimenetei lehetnek. Igaz, Gábor szerint a működés grafikusan nehezen ábrázolható.

Hasonló szakértői rendszer a tengerentúlon már működik. Grubert László projektvezető szerint Németországban és Ausztriában is vannak hasonló fejlesztések. Amennyiben itthon bevezetnék az ECRIME-ot, akkor hatékonyabbá és gyorsabbá válhatna az ítélkezés – vélekedett a két szakember.

További részletek az Index.hu oldalon