Orosz jogászok szerint az állam kártérítési felelősséggel tartozik, ha bebizonyosodik, hogy a kommandósok által bevetett altatógáz okozta a moszkvai túszdráma áldozatainál a halált. Két túlélő és egy elhunyt fiatalember apja polgári pert indított a kormány ellen.

Összesen 2,5 millió dolláros követeléssel indított hétfőn polgári pert az orosz kormány ellen az október 23-26. közötti moszkvai túszdráma két túlélője, és egy elhunyt fiatalember édesapja. Az előbbiek egészségkárosodásuk és morális megrázkódtatásuk miatt követelnek 1-1 millió dollárt, míg a halálos áldozat hozzátartozói a családfenntartó elvesztése miatt igényelnek félmilliós kártérítést. Orosz jogászok már közvetlenül a túszdráma után megjegyezték, hogy az állam kártérítési felelősséggel tartozik, ha bebizonyosodik, hogy a kommandósok által bevetett altatógáz okozta az áldozatok többségének halálát. Hivatalos adatok szerint 129 ember vesztette életét a túszdráma során, a túlélők száma meghaladja a 650-et.

Moszkva városa és az orosz kormány döntése értelmében a halottak hozzátartozói családonként 100 ezer rubelt (mintegy 800 ezer forintnak megfelelő összeget), a túlélők pedig fejenként 50 ezer rubelt kaptak, a túszdráma során megsemmisült vagy elveszett értéktárgyakért pedig 10 ezer rubeles értékig vállalt felelősséget az állam. Az érintettek ingyen vehetik igénybe a legjobb oroszországi szanatóriumokat és üdülőket is, rehabilitációjuk során. Az ügyben eljáró egyik ügyvéd, Igor Trunov úgy nyilatkozott hétfőn, hogy a terrorizmus elleni orosz törvény is aláhúzza az állam felelősségét a területén elkövetett terrorakciók miatt. Elmondása szerint, ha sikerre vezet a próbaper, valamennyi volt túsz, beleértve a külföldieket is, jogosult lesz a méltányos kárpótlásra. Az ügyvéd szerint az orosz kormány is kártérítési pert indíthat a terrorakció szervezoivel szemben, bár ennek sikere elég kétséges lehet.

További részletek az Index.hu oldalon