Per indul az Kazaa ellen az Egyesült Államokban

2002.11.27. Prog.hu/Sting

Úgy látszik az amerikai végrehajtást ténykedésében nem zavarja különösebben az az aprócska tény, hogy a világ nem egyenlő az Egyesült Államokkal. Õk bizony ennek ellenére ítélkezni akarnak minden, és midenki felett.

Legalábbi erre utal a los angeles-i Stephen Wilson bíró hétfői állásfoglalása, amely szerint az amerikai szerzői jogi törvények a külföldi cégekre is vonatkoztathatóak, amelyek ellen így akár per is folytatható; konkrétan a a Kazaa fájlcserélő hálózat üzemeltetője, az ausztráliai Sharman Networks ellen is.

Wilson bíró szerint azért van joguk ítélkezni a valójában illetékességi területükönn kívüli, szó szerint a földgolyó másik felén bejegyezett cég felett, mert a fájlcserélő szoftverek használata rendkívül elterjedt az Egyesült Államokban is. "Az érv, amely szerint a [Kazaa] szolgáltatást rendkívül sok kaliforniainak is felkínálják, meggyőzött engem", nyilatkozta Wilson. Egyes ipari felmérések szerint 21 millió amerikai használja a Kazaa fájlcserélő klienst, akik között nyilván olyan is van, aki illegális - zenéket, filmeket és szoftvereket - tartalmakat tölt le vele.

David Casselman, a Sharman Networks ügyvédje szerint az eljárás olyan, mintha a PC-gyártókat vonnák felelősségre a hackerek tetteiért, csak azért, mert utóbbiak az általuk gyártott gépeket használták fel illegális cselekményeik végrehajtása során.

  • kapcsolódó anyagok
FÁJLCSERÉLŐK