Élelmiszer-biztonsági hivatal kezdi meg működését januártól

2002.11.28. MTI

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal januárban megkezdheti működését - közölte Biacs Péter, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a Foodapest kiállításon megtartott élelmiszer-biztonsági fórumon kedden Budapesten.

A helyettes államtitkár elmondta: a hivatal az EU-ban működő hasonló intézmény mintájára áll fel a földművelésügyi, a gazdasági és az egészségügyi tárca irányításával.

- A szervezet foglalkozik az élelmiszerek károsanyag-tartalmának kockázatbecslésével és a nyomon követi a terméket az előállítástól a fogyasztásig - mutatott rá Biacs Péter.

Jelezte, hogy a hivatalnak élő kapcsolatot kell fenntartania a Magyarországon működő felügyelő szervekkel és a brüsszeli társintézménnyel is.

A cél, hogy kiszűrjék a fogyasztókra káros élelmiszereket.

Magyarország az élelmiszer-biztonsági szabályozást tekintve már megfelel az EU-követelményeinek, ám a joganyag betartásának ellenőrzést meg kell oldani.

Beszámolt arról, hogy jelenleg csaknem 220 ezer élelmiszert forgalmaznak a világon, amelyekből 40 ezer itthon is kapható.