Lakásokban is kutakodhatnak az EU versenybiztosai

2002.11.28. euro.hu

A menedzser mostantól otthon sem lehet biztonságban. A versenyhivatal "kommandósai" bármikor felkereshetik és szétnézhetnek nála.

Az Európai Unió versenyszabályait korszerűsíti most elfogadott döntésével a versenytanács. A módosításokkal érvényét veszti a negyven éve alkalmazott, bürokratikus és nem elég hatékony szabálycsomag - indokolta a gyökeres változtatás szükségességét Bendt Bendtsen dán pénzügyminiszter.

Hiába menekítik haza az iratokat

Az új szabályok értelmében a versenybiztosoknak a vizsgálat során jogukban áll majd magánlakásokra is kiterjeszteni a kutatásokat. A jelenlegi rendelkezések csupán a cégek tulajdonát képező ingatlanokban végzett kutatásokhoz járulnak hozzá. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a vállalatvezetők igen gyakran szándékosan otthonaikban tárolnak fontos iratokat.

Mario Monti versenybiztos szerint a versenyszabályok reformja igazolja, hogy a bizottság habozás nélkül bevonja a munkába a nemzeti végrehajtó ügynökségek hálózatát, amikor ez nyilvánvalóan hozzájárul az EU-törvények határozott érvényesítéséhez. Mint elmondta: jelenleg minden erejüket a fúzióval, valamint az állami támogatásokkal kapcsolatos szabályok és folyamatok reformjára fordítják.

Jóval kisebb bürokrácia

A cégeknek többé nem kötelező Brüsszellel közölni szerződéseiket, ez a rendelkezés is a bürokrácia és a jogi eljárások költségeinek csökkentését szolgálja. A bürokráciát visszaszorító új rendszabályoknak köszönhetően a bizottság minden figyelmét a versengés szempontjából valóban ártalmas árszabályozási egyezményekre fordíthatja - nyilatkozta Bendt Bendtsen.

A miniszteri találkozón egyhangú szavazással elfogadott korszerűsítések 2004-től érvényesek, amikor az EU tíz új tagországgal bővül. (A jogszabály elég maradandónak bizonyult, ugyans 1962 óta ez az első alkalom, hogy módosítják.)

A versenyszabály ütközhet Norvégia alkotmányával

Az EU új versenyszabályai nemcsak az EU országainak bíróságait, hanem az Európai Gazdasági Övezet (EEA) országait is érintik, amelyeknek szintén alkalmazkodniuk kell a szabályok bizottsági értelmezéséhez. Ez az EEA-egyezmény módosítását vonja maga után, amennyiben a szervezet ügyében vétójoggal rendelkező Norvégia közbe nem lép.

Az új EU versenyszabályok ütközhetnek a norvég alkotmánnyal, nyilatkozta Eivind Smith jogászprofesszor, aki az eddig megismert információkból arra következtet, hogy a jogszabály az EU döntéseihez való alkalmazkodásra kényszerítené a norvég törvényhozást. Ez nyilvánvalóan problémákat okozhat, ugyanis alkotmányos előírások korlátozzák a döntési jog átruházását egy olyan szervezetre, amelynek Norvégia nem tagja.

(Az EEA-egyezmény a négy EFTA-ország közül háromra Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre gyakorlatilag kiterjeszti az egységes európai piacot)