Súlyos büntetés kartellezés miatt

2002.11.28. euro.hu

Az Európai Bizottság eddig kiszabott második legnagyobb büntetésével, 478 millió euróval sújtott négy építőipari óriást, mert azok közös megegyezéssel magasan tartották a gipszkarton árát.

Az EU kormányának határozata szerint a francia Lafarge-nek 249.9 milliót kellene fizetnie, de a cég egyelőre megfellebbezte a bizottság döntését. A brit BPB 138.6 millió, a német Knauf 85.8 millió, míg a belga Gyproc 4.32 millió eurót fizet büntetésként. (A bizottság által kiszabott eddigi legnagyobb büntetést, 855 millió eurót, egy vitamin-kartell kényszerült kifizetni.)

Uralták a piacot

A négy cég alkotta kartell 1992-ben állt össze, mikor a BPB és a Knauf Londonban megegyeztek arról, hogy a német, a francia, a brit és a benelux piacokon nem versenyeznek egymás ellen. A Lafarge ugyanabban az évben csatlakozott, a Gyproc pedig 1996-ban. A kartell 1998-ig működött.

A BPB egyik alvállalkozását 1994-ben már megbüntették, mivel gipszkarton kartell tagja volt. A négy cég együttesen az európai építőipari piac 80 százalékát tartotta ellenőrzése alatt, ennek a piacnak értéke 1,2 milliárd euró volt abban az időben.

Cementben is utazott

A Lafarge, amelyre a legnagyobb büntetést szabta ki a bizottság, a testület szerint 1994-ben egy cementkartellt is fenntartott. Esetükben példát akartak statuálni, ezért lett nagyobb a pénzbírság. A hír hallatára a Lafarge és a BPB részvényeinek ára meredeken zuhanni kezdett a tőzsdén.

Az EU miniszterei nemrég 2004 május elsejétől érvényes trösztelleness intézkedéseket fogadtak el. A határozat értelmében a tagállamokban a nemzeti előírások helyett egységesen az európai rendelkezések lépnek életbe, s nő az Európai Bizottság ellenőrző szerepe. Az intézkedést az összes tagállam megszavazta, annak ellenére, hogy Németország aggódott saját, a trösztök működését ellenőrző szerveinek sorsa miatt.