Az osztrák számítástechnikai társaság (OCG) és az a.trust decembertől a mintegy ezer tagjának kiadja az első működőképes, chip alapú azonosító kártyákat.

A Bürgerkarte központi eleme lesz az e-kormányzati stratégiának, jelentette ki szerdán Bécsben Reinhard Posch, a kormányzati informatikai és kommunikációs technológiai központ vezetője. A Bürgerkarte révén a felhasználók hamarosan egy sor hivatali ügyet elektronikusan intézhetnek, az otthonukból, a munkahelyükről vagy a nyilvános internetes terminálokon keresztül. A kártya alkalmazása az e-kereskedelemben is elképzelhető. Az azonosító alkalmazásával jut elérhető közelségbe a közigazgatásban lehetséges megtakarítás, jelentette ki Posch. Mint elmondta, az új e-kormányzati koncepció nem a polgárok, hanem a közigazgatás átláthatóvá tételét célozza.

Az e-kormányzat számára a magas színvonalú azonosítás alapkövetelmény, és ennek a Bürgerkarte lesz az eszköze. Az a.trust hitelesítésszolgáltató által kínált “a.sign Premium” kártya az előírt digitális aláírás és ellenőrző jegy mellett a Bürgerkarte fukcióit is hordozza. Az azonosítók bármely konform chipkártyára felvihetők, jelentette ki Josef Ferstl, az a.trust ügyvezetője. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a bankautomatákban használatos kártyák 2004-től Bürgerkarte-kompatibilisek lesznek. A Premuim kártyákat jelenleg 30 euróért adja ki az a.trust, és 12 euróba került az egyszeri regisztráció. Az éves díja 18 euró, és kereken 40 euróba kerül a szükéges leolvasó.