A szakmai szervezetek üdvözlik a Btk.-enyhítést

2002.11.28. Index.hu/MTI

A Drogambulanciák Szakmai Szövetsége azt várja a Btk. drogszabályainak enyhítésétől, hogy többen mernek majd orvoshoz fordulni problémájukkal. A szakmai szervezet szerint nem csökkent a drogbeteg száma, csak éppen kevesebben mertek szakmai segítséget kérni, mint a büntető jogszabályok 1999-es szigorítása előtt.

Nyilatkozatot fogalmazott meg a Drogambulanciák Szakmai Szövetsége (DSZSZ), a Magyar Narkológiai Társaság és az Addiktológiai Dolgozók Egyesülete a büntető törvénykönyv kábítószerekkel kapcsolatos szabályozásának módosításáról csütörtökön Veszprémben. Gerevich József professzor, a DSZSZ elnöke a témában tartott tájékoztatón elmondta, hogy a nyilatkozatot eljuttatják az egészségügyi, az igazságügyi, a belügyi, valamint a gyermek- és ifjúsági tárca vezetőinek.

A három szakmai szervezet a nyilatkozatban rámutat arra: a Btk. 1999-ben érvénybe lépett szigorítása óta kevesebben fordultak segítségért, becslések szerint jelentős azoknak a száma, akik a jogi következmények miatt nem merik felfedni, hogy drogfogyasztók. A professzor szerint a szigorú szabályozás ellenére sem csökkent a kábítószerekkel élők száma: ma Magyarországon mintegy 11-12 ezer embert kezelnek drogfüggőség miatt. A rendszeres használók száma azonban ennél nagyságrendekkel többre tehető.

A várható új - humánusabb, a gyógyítást, a segítségnyújtást előtérbe helyező - törvényi szabályozás révén valószínűleg sokkal több páciens jelentkezik majd a kezelőhelyeken, és ez még inkább felveti a fejlesztés szükségességét. A szakmai szövetség elnöke szerint növelni kell a drogambulanciák számát, hiszen mindössze 18 városban van ilyen, Budapesten csupán kettő található, és valamennyi igen rossz feltételek között működik.

Gerevich József szerint jelentősen növelni kellene a drogkezelés finanszírozását, és a nyilatkozat szerint sürgős megoldásra vár, hogy a páciensek társadalombiztosítási támogatással juthassanak hozzá a legkorszerűbb gyógyszerekhez.