Az Oktatási Minisztérium arra kéri a legfőbb ügyészt, hogy vizsgálja ki a jászladányi alapítványi iskolát működtető alapítvány működésének törvényességét. A tárca azt követően fordult a legfőbb ügyészhez, hogy a megyei főügyész óvást adott be a helyi közigazgatási hivatalhoz az iskola működési engedélyének megsemmisítése miatt.

Az Oktatási Minisztérium (OM) kezdeményezte, hogy a legfőbb ügyész soron kívül vizsgáltassa meg a jászladányi Zana Sándor Imre Nevelési, Oktatási Közhasznú Alapítvány működésének törvényességét. A tárca azt követően fordult a legfőbb ügyészhez, hogy a megyei főügyész november 12-én óvást nyújtott be a megyei közigazgatási hivatal korábbi, az alapítványi iskola működési engedélyét megsemmisítő határozata ellen.

Az óvásban foglaltakkal a közigazgatási hivatal nem értett egyet, ezért azt továbbította az oktatási miniszternek, mint felettesnek. A minisztérium elutasította a megyei főügyészség óvását, mert azt nem tartotta megalapozottnak. A tárca szerint a megyei főügyészség óvása nem adott választ a leglényegesebb kérdésre, arra, hogy sérti-e az alapítvány működése az oktatásban alkalmazott megkülönböztetés elleni küzdelemről szóló egyezmény rendelkezéseit.

A minisztérium közleményében arra emlékeztet: az egyezményben a Magyar Köztársaság arra vállalt kötelezettséget, hogy minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy a tanulóknak a tanintézetekbe való felvételnél semmiféle megkülönböztetés ne történjen.

Az oktatási tárca szerint a megyei főügyészségnek arra kellett volna választ keresnie, hogy az alapítvány és az általa fenntartott iskola akár közvetve, akár közvetlenül folytatott-e olyan tevékenységet, amely miatt a jászladányi roma tanulók jelentős része a többi tanulóhoz képest hátrányos megkülönböztetésben részesült. Az alapvető kérdés mellett indokolt megvizsgálni az alapítványi iskola létrejöttének körülményeit, illetve azok jogszerűségét – áll a minisztérium közleményében.

A tárca szerint azt is át kell gondolni, mennyire felel meg a jogszabályoknak, hogy az iskola a nyilvántartásba vételéről rendelkező határozat jogerőre emelkedése előtt, a működés megkezdéséhez szükséges engedély hiányában létesített tanulói jogviszonyt.