Ugyanazon a héten, amikor a kínai kormány tisztségviselői büszkén bejelentették, hogy minden korábbinál többen használják az internetet az országban, az Amnesty International is közzétette jelentését, amelyben beszámol arról, hogy 33 embert börtönöztek be Kínában a háló használatával kapcsolatban.

A listán főleg politikai aktivisták és másként gondolkodók nevei találhatók, így négyen a Kínai Demokrácia Pártjának (CDP) tagjai, 14 ember pedig a betiltott Falun Kung szektának a tagjai. A jelentés név szerint említ olyan technológiai óriásokat, mint a Microsoft, a Sun, a Cisco, a Nortel és a Websense, amelyek “fontos technológiákat bocsátottak a kínai hatóságok rendelkezésére, amelyekkel cenzúrázni tudják az internetet”. A cégek nem kívánták kommentálni a jelentést. Ezek a technológiák nem csupán a nemzetközi átjáróknál tudják szűrni a tartalmakat, hanem vizsgálni tudják az egyes gépek tartalmát a lakásokban, az internetes kávézókban, az egyetemeken és a cégeknél. A jelentés szerzője, Mark Allison elismerte, hogy “nehéz megállapítani, hogy az őrizetbe vételben mekkora szerepe volt az internethasználatnak. A vádak ugyanis reakciós, felforgató anyagok terjesztéséről szólnak, vagy az illető Falun Kung tag.

A leghosszabb büntetést, 12 év börtönt, Jao Jue pekingi végzős egyetemi hallgatóra mérték ki tavaly decemberben, mert anyagot töltött le a szekta webhelyéről és azt terjesztette. A négy CDP-tag közül a szecsuáni Wang Csin-bo 10 évet kapott felforgatásért és az állam biztonságának veszélyeztetéséért. A jelentés szerint három letartóztatott halt meg a börtönben, ketten a kínzásokba, egy pedig állítólag leukémiás volt. Egyébként az első internettel összefüggő bírsági ítélet – “az államhatalom megdöntésére való felbujtásért” – 1998-ban történt, amikor Lin Haj sanghaji szoftvercég-tulajdonos 30 ezer kínai internet felhasználó e-mail címét adta át egy amerikai emberjogi szervezetnek. Lint két évre ítélték 1999 elején, de másfél év elteltével, 2001 elején szabadon engedték. A jelentés követeli a lelkiismereti foglyok azonnali szabadon bocsátását.