A washingtoni kormányzat azt fontolgatja, hogy eljárást kezdeményez az Európai Unió ellen a WTO-nál, amiért az EU tiltja a génmanipulált termékek importját.

A Bush-adminisztráción belül intenzív tárgyalások folynak arról, hogy az Egyesült Államok panaszt tegyen-e a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) amiatt, hogy az Európai Unió moratóriumot rendelt el a tengerentúlról származó génmanipulált élelmiszerek importjának jóváhagyására. Robert Zoellick kereskedelmi főmegbízott a The Wall Street Journal értesülései szerint a határozott fellépés híve, míg a külügyminisztérium egyes magas rangú tisztségviselőinek fenntartásai vannak a lépéssel kapcsolatban. Washington eddig tartózkodott attól, hogy hivatalos eljárást indítson az ügyben abból a megfontolásból, hogy ez csak erősítené a biotechnikai termékekkel szembeni fenntartásokat Európában, emellett nehezítené a megegyezést a most folyó világkereskedelmi tárgyalásokon.

Az ügy azért került most ismét napirendre, mert Zambia a súlyos éhínség ellenére októberben visszautasította az USA által segélyként felajánlott 26 ezer tonna élelmiszert arra hivatkozva, hogy génmanipulált gabonát is tartalmaz, ami szennyezné az ország vetőmagkészletét, így kedvezőtlenül hatna a későbbi exportra. Washington ezek után attól tart, hogy hasonló alapon más országok Ázsiában, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten – amelyek hagyományos felvevőpiacai élelmiszereinek – ugyancsak akadályozni fogják mezőgazdasági termékeinek importját.

Az Európai Unió hosszú ideje ragaszkodik álláspontjához, hogy a génmanipulált élelmiszerek nem tekinthetők biztonságosnak mindaddig, amíg ezt tudományosan alá nem támasztják. Az Egyesült Államok és az EU 2000-ben írta alá a montreali élelmiszer-biztonsági megállapodást, amely egyebek között kimondta, hogy a génmanipulált élelmiszereket megfelelő címkével kell ellátni. Ennek végrehajtásáról azonban nem tudtak megállapodni, noha erre ez év végéig adtak határidőt – jegyzi meg a BBC internetes kiadása.

Az Egyesült Államok minden bizonnyal megnyerné az ügyet, ha a WTO elé vinné, de ez sok évbe telne és csak tovább növelné az EU-val dúló kereskedelmi viták körét. Brüsszel az acéltermékekre kirótt büntetővámokat és a multinacionális cégeknek adott exportkedvezményeket kifogásolja, míg Washington a marhahús és a banán importjának akadályozását veti az EU szemére.