A Németországban kormányzó szociáldemokraták (SPD) és környezetvédők (Szövetség 90/Zöldek) enyhe parlamenti fölényüket kihasználva csütörtökön elérték, hogy egyelőre nem lesz a képviselőházban (Bundestag) vizsgálóbizottság, amely az ellenzék szándékai szerint arra derítene fényt, hogy az SPD “választási csalással”, a választók becsapásával nyert volna a szeptemberi voksoláson.

A Bundestag a szociáldemokraták és a környezetvédők szavazataival az ügyrendi bizottság elé utalta a kereszténypártok (CDU,CSU) beadványát, amelyet a liberálisok (FDP) is támogatnak. Megfigyelők szerint az ellenzék nem utolsósorban azért akarta volna mielőbb felállítani a bizottságot, hogy az ott folyó vita a februári hesseni és alsó-szászországi tartományi választásokat is befolyásolja.

Az SPD és a Zöldek pártja ki akarja egészíteni az ellenzéki beadványt, úgymond elkerülendő az egyoldalúságot. A szociáldemokraták és a környezetvédők az elmúlt hetekben azt helyezték kilátásba, hogy terítékre kerülnek korábbi kampányok választási ígéretei is, például a kereszténydemokrata Helmut Kohlé, aki a kilencvenes évek elején a volt NDK gyors felvirágzását ígérte.

Dieter Wiefelspütz, a képviselőház SPD-frakciójának belpolitikai szóvivője a tervezett bizottságot a német történelem “legfeleslegesebbjének” minősítette. Wiefelspütz azt vetette az ellenzék szemére, hogy utólag kétségbe akarja vonni a szeptemberi választások eredményét. – Egy vizsgálóbizottság nem a választási harc meghosszabbítása más eszközökkel. Fogják fel ezt végre – közölte a szociáldemokrata politikus.