Buszsávfigyelő kamerákat szerelt fel Budapest több pontján a BRFK a fővárosi önkormányzat megbízásából. A rendszer egyelőre próbaüzemben működik, nem úgy, mint az autópályákon matrica nélkül közlekedők kiszűrésére felszereltek. Ezek alapján viszont nem szabható ki büntetés. Az adatvédelmi biztos a személyes adatok tiszta felhasználása érdekében törvénymódosítást vár.

A fővárosi önkormányzat megbízásából a BRFK buszsávfigyelő kamerákat üzemeltet a főváros több pontján – értesült a Magyar Hírlap. A rendőrségen csak annyit mondtak, a rendszer jelenleg próbaüzemben működik. A BKV szerint a buszsávfigyelő kamerák telepítése csak hasznukra lehet. A beruházástól azt várjuk, hogy autóbuszaink akadálymentesen közlekedhetnek – mondta Antal Mihály, a Budapesti Közlekedési Vállalat forgalmi igazgatója. A kamerás rendszerrel a rendőrség állandóan kontrollálja az utakat, és a rendszámleolvasás után azonnal intézkedhet.

Az év elején állítottak üzembe egy másik kamerás megfigyelőrendszert. Az M1-es és M5-ös autópályákat üzemeltető Nemzeti és Autópálya Kezelő Rt. sajtószóvivője, Béni Gyöngyi elmondta, a kamerák most is működnek, de mivel a jogszabályi háttér nem volt biztosított, nem használták fel a rögzített adatokat. A matricák meglétét ezért most mobil csoportok ellenőrzik. Jelenleg a miniszteri rendeletre várnak, hogy a kamerák által kiszűrt bliccelőkre is kiszabhassák a büntetést. A rendelet – ahogy a szaktárcánál elmondták – most készül.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint a kamerák által rögzített adatokat akkor lehet felhasználni, ha arra a törvény lehetőséget ad, vagy a megfigyelt személy ehhez hozzájárul. A buszsávokat figyelő kamerák adatait a rendőrség törvényesen felhasználhatja, viszont tájékoztatni kell a lakosságot a megfigyelésről, a sofőrön kívül a kocsiban ülő többi utast pedig nem rögzítheti a kamera. Az Autópálya Rt.-t az év elején vizsgáltuk, és megállapítottuk: nincs engedélye a kamerák által rögzített adatok felhasználásához. Az adatok törvényes használatához a parlament által jóváhagyott törvénymódosítás szükséges – közölte az adatvédelmi biztos.