Noha még nincs vége az évnek, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) munkatársai már pontosan egy tucat feljelentést tettek – olvasható a Magyar Hírlapban. Ezeket az ellenőri munka szükségszerű következményének tartják. Zömük az idén is az önkormányzati szférával kapcsolatos. Leggyakoribb téma a számviteli fegyelem megsértése és a hanyag vagy hűtlen kezelés. Egyre több olyan ügy van, mondta Kovács Árpád, a szervezet elnöke, amelyet a számvevők fedeznek fel, és megállapításaikat a rendőrség el is fogadja.

Az idén már tizenkét büntetőfeljelentést tettek az Állami számvevőszék munkatársai. A legtöbb ügy a számviteli fegyelem megsértése és a hanyag vagy hűtlen kezelés kategóriába tartozik. A feljelentések mintegy felét névre szólóan teszik meg, a többit ismeretlen tettes ellen. Kovács Árpád elnök szerint az ilyen kezdeményezések száma azért nő, mert a gazdaság, az államháztartás átalakulóban van, a közfeladatok egyre nagyobb hányadát oldják meg vállalkozások vagy nonprofit szervezetek. Eközben pedig még nem készültek fel eléggé arra, hogy a magán és a közszféra határvonalán is eredményesen vizsgálódjanak.

A feljelentések zöme az idén is az önkormányzati szférával kapcsolatos. A legtipikusabb gazdasági bűncselekmény – az állami támogatások jogtalan igénybevétele – is többnyire náluk fordul elő. Az önkormányzatok sok esetben megtévesztő adatok közlésével jutnak hozzá a központi támogatásokhoz. Ezeknek az elvonásáról az Országgyűlés a számvevőszék kezdeményezése alapján évről évre rendelkezik.