Míg a nyugat-európai országokban inkább nőtt, mint csökkent az illegális szoftverek aránya (az International Planning and Research felmérése szerint Franciaországban 40-ről 46 százalékra, Németországban 28-ról 34 százalékra emelkedett), Magyarországon csökkent, és a 2000-es évi 51 százalékkal szemben 2001-ben már csak 48% volt. Egyebek mellett ezt az adatot tudhatták meg az újságírók a BSA idei záró-sajtótájékoztatóján.

A 2002-es évi elvárások még ennél is jelentősebbek, ugyanis erre az évre drasztikus csökkentést tűzött ki a BSA. A jogérvényesítés intenzívebbé válását megelőzően azonban a vezető szoftvergyártól üzleti szövetsége megyénként illetve régiónként tűzszüneti kampányt hirdetett, megpróbálva elérni, hogy a cégek, vállalkozások idejében legalizálják az általuk használt üzleti szoftvereket. Az első kampány március 4-én kezdődött Győr-Sopron megyében, az idei utolsó október 31-én ért véget Budapesten és agglomerációjában, és az akció folytatódik jövőre is.

A BSA eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy a cégek pozitíven reagáltak a kezdeményezésre, így nagy a valószínűsége annak, hogy a 2002-es év felmérésekor Magyarország tovább lép előre eme nem hivatalos ranglistán, és lassan az arányszámok igazodnak a Nyugat-Európai szinthez. A sajtótájékoztatón a pozitívumok mellett elhangzott néhány negatív hír is: például egy két nappal ezelőtti házkutatás, amelyet a rendőrség a BSA feljelentése nyomán, két budapesti számítástechnikai üzletben, a D. Stúdióban és a C. Computer Kft.-nél tartott. Az ok, hogy az eladók a megvásárolt számítógépek merevlemezésre illegális módon telepítettek szoftvereket.