Az Alkotmánybíróság megsemmisítette az Országos Választási Bizottságnak a termőfölddel kapcsolatos három országos ügydöntő népszavazás ügyében hozott határozatát, és új eljárásra utasította az OVB-t.

Az Alkotmánybíróság 2002. szeptember óta tárgyalja azokat a határozatokat, amelyeket az OVB hozott a Hajrá Magyarország! Mozgalom, valamint a Magyar Igazság és Élet Pártja által kezdeményezett, a termőfölddel kapcsolatos országos ügydöntő népszavazások ügyében. Az Alkotmánybíróság két korábbi határozata értelmében a kezdeményező szervezetek két kérdésben megkezdhetik az aláírásgyűjtést. Az OVB hitelesítette a Hajrá Magyarország! Mozgalom aláírásgyűjtő ívének mintapéldányát és az azon szereplő alábbi kérdést: “Egyetért-e azzal, hogy külföldi magánszemély termőföld- és védett természeti terület tulajdonjogát az Európai Unióval kötendő csatlakozási szerződésben megállapított átmeneti mentesség lejártáig ne szerezhesse meg?”

Az OVB megtagadta viszont a MIÉP két aláírásgyűjtő ívének hitelesítését a következő kérdésekben: “Egyetért-e azzal, hogy uniós illetőségű állampolgár és cég csak letelepedettség, mezőgazdasági alaptevékenységű cégalapítás esetén és kizárólag haszonbérlet címén birtokolhasson termőföldet?” “Egyetért-e azzal, hogy jogi személy és jogi személyiség nélküli más szervezet – a magyar állam, a helyi önkormányzatok, a közalapítványok, az egyházi jogi személyek és a Földhitel- és Jelzálogbank kivételével -, valamint nem magyar állampolgárságú természetes személy termőföld-tulajdonjogát sem Magyarország uniós csatlakozásáig, sem azt követően ne szerezhesse meg?” A jelen határozatokban az Alkotmánybíróság arra a következtetésre jutott, az OVB ezeknél a népszavazásra bocsátandó kérdéseknél nem vizsgálta meg kellő körültekintéssel, hogy azok valamennyi jogszabályi feltételnek megfelelnek-e. Az Alkotmánybíróság az OVB mindhárom határozatát megsemmisítette, és új eljárásra utasította a testületet.