Ma jelentkezhetnek utoljára az evára a vállalkozások. Az adatbejelentő lapokat személyesen vagy – december 20-i dátummal – postán kell az illetékes adóhivatalba eljuttatni. December 18-ig 23 ezer eva-jelentkezési lapot dolgoztak fel.

Az új adónemmel kapcsolatban nem szűnnek a kérdések: a november végétől működő zöldszámot eddig 33 ezren tárcsázták. A törvényben még szakértők is találnak kérdéses részleteket. Ezek egyike az a látszólagos ellentmondás, amely szerint némely betéti társaságnak és egyéni vállalkozónak kétszer kellene egyazon bevétel után adót fizetnie abban az esetben, ha az idei teljesítmény után csak jövőre jelentkezik tényleges bevétele. A számviteli törvény szerint ugyanis az idei teljesítményt igazoló számla alapján az idén kell adózni. A Pénzügyminisztériumban lapunknak elmondták: az evatörvény világosan rendelkezik. Amennyiben egy vállalkozás jövőre az új adónem szerint adózik, nem kell az idén a számviteli törvény alapján fizetnie, csak jövőre, a bevétel kézhezvételekor, már az eva szerint.

A bankok ma több okból is rohamra számíthatnak. Az ünnep előtt a lakossági banki ügyintézés miatt eleve több ügyfél keresi fel a pénzintézeteket, miközben az evát választó vállalkozások számára ma van az utolsó lehetőség az esetleges köztartozások rendezésére, hogy azután még beléphessenek az evakörbe. Ezt átutalással tehetik meg, amit a vállalkozók jó része valószínűleg az utolsó pillanatra halaszt. A mai nap a kettős könyvvitelű cégek számára is határidő: a kft.-knek, rt.-knek december 20-ig kell befizetniük nyereségadójuk 90 százalékát, s a társaságok ezt a kötelezettséget is rendre az utolsó pillanatban intézik.